Metsähallitus

Metsähallitus ylläpitää ja kehittää Suomessa laajaa käyntikohteiden verkostoa.

Lähtökohta

Metsähallituksella on useita käyntikohteita, joissa haluttiin laajentaa asiakkaiden kokemusta kännykän kautta selailtavalla sisällöllä. Julkisena palveluntarjoajana Metsähallitus pyrkii aina ratkaisuihin, jotka ovat helposti käytteenotettavissa ja päätelaiteriippumattomia. Tästä syystä lähtökohtana oli luoda ensisijaisesti puhelimen selaimessa toimiva palvelu. Mobiilioppaan kehityksessä oli mukana Metsähallituksen virolainen vastine Riigimetsa Majandamise Keskus tuttavallisemmin RMK. Metsähallituksen kohteissa tuli hyödyntää Retkikartta-palvelun kartta-aineistoa ja RMK:n kohteissa puolestaan Google Mapsia. 

Ratkaisu

Konseptisuunnittelussa tavoitteena oli ensisijaisesti asiakasystävällinen ja kätevä käyttö käyntikohteissa. Lisäksi suunniteltiin desktop käyttöliittymä jolloin käyntikohteen sisältöjä pystyy katsomaan myös isommalta näytöltä joko ennen vierailua tai sen jälkeen.

Toteutukseen valittiin Metsähallituksen laajasti luottama SilverStripe Open Source alusta laajennettuna alisivustomodulilla. Syntyneet mobiilioppaat tarjoavat lisätietoja ja uusia kuvakulmia videoiden, kuvien ja muun sisällön avulla. Maastossa käyttäjä pääsee oppaan sisältöihin suoraan opastauluista löytyvien QR-koodien ja NFC-tunnisteiden kautta. Opas on selainpohjainen ja toimii kännykässä ilman erillistä sovellusta.