Tuomas Marjala

Tuomas Marjala

17 heinäkuuta 2020

Web-koodarin kokemuksia etätyöstä

Joo moro, se on Marjalan Tuomas kun täällä kirjoittelee.

Opiskelen juuri viimeistä vuotta tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi Lapin Amk:ssa, ja Sohovalla aloitin web-koodarin hommat toukokuun alussa. Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi AMK:n opetuksessa oli jo paria kuukautta aiemmin siirrytty täysin virtuaaliseen etäopetukseen, joten kun Sohovalta tarjoutui mahdollisuus suorittaa kesän aikana opintoihini liittyvä
työharjoittelujakso web-koodarina etätyötä tehden, tuntui se luontevalta jatkumolta etäopiskelulle.

Taisi olla perjantai aamupäivä kun otin yhteyttä Jariin, jolloin sovimme puhelimessa alustavista kuvioista, ja heti viikonlopun jälkeen maanantaina aloitinkin jo kotoa käsin hommat Sohovalla. Sopimusten laatiminen ja tehtävänannot hoitui kätevästi ja sujuvasti etäyhteyksillä. Ensimmäinen saittikin ehti valmistua ennen kuin olin käynyt vielä edes toimistolla paikanpäällä, tai tavannut työnantajaa tai ketään työkavereista livenä. 

Ohjelmointityö soveltuukin hyvin etätyöskentelyyn, sillä se ei ole paikkasidonnaista, vaan suurelta osin luovaa ajattelutyötä,
ja ajattelua voi harjoittaa missä tahansa. Usein hyvät ohjelmointi-ideat ja inspiraation hetket iskevätkin ihan yllättäen jossain muualla kuin näytön äärellä, esim. imuroidessa tai ulkona pyöräillessä, kun mieleen juolahtaa yhtäkkiä idea hyvästä tavasta toteuttaa jokin ohjelmointiratkaisu. Joskun koodin pyörittelyä mielessä voi olla jopa vaikeata lopettaa vaikka yrittäisikin, ja ideoita saattaa tulla mieleen jopa nukkuessa.

Etätyö vaatiikin jonkin verran kurinalaisuutta ja kykyä ymmärtää omia vahvuuksiaan.

Ohessa muutamia koodarin hyväksi havaitsemia yleisvinkkejä puolen vuoden etätyöskentelyn jälkeen:


Herää aikaisin ja pukeudu kuin töihin

Herää aikaisin, syö aamiaista ja rytmitä päiväsi samalla tavalla kuin kävisit ”oikealla” toimistolla. Myös pukeutumisella on väliä, sillä ihminen yhdistää mielessään tietyt vaatteet tiettyihin tehtäviin ja mielentilaan. Vaikka välillä voi olla hauskaa koodata kalsareissa, tulee heti tehokkaampi työnteon fiilis kun pukee vaikkapa farkut ja kauluspaidan.

Pidä "toimisto" siistinä ja hyvin valaistuna

Ympäristöllä on yllättävän suuri vaikutus työntekoon. Jos ympäristö on epäjärjestyksessä, tulee myös ajatuksista helposti yhtä sekamelskaa. Lisäksi heikossa valaistuksessa työskenteleminen aiheuttaa helposti päänsärkyä ja väsymystä. Näin kesäaikaan paras lääke on ikkunoista tuleva luonnollinen päivänvalo, joka auttaa jaksamaan ja pitämään mielen virkeänä. 

Pidä fokus päivätavoitteilla

Jos tavoitteet ovat hajallaan ja tekee useita asioita samanaikaisesti, se voi olla merkittävä haitta keskittymiselle ja aikaansaamiselle. Työnteko on sujuvampaa, kun viikottaiset tavoitteet ja päivittäiset tehtävät ovat selkeät.

Pidä taukoja ja käy ulkona

Pitkään istuminen ja sisällä olo saattaa aiheuttaa levottomuutta ja väsymystä, jolloin keskittymisestä voi tulla vaikeaa. Ohjelmointiin uppoutuneena saattaa helposti kykkiä ruudun äärellä huomaamatta tuntikausia putkeen. Itselläni on käytössä aktiivisuusranneke, jota voin suositella kaikille koodareille, sillä se muistuttaa aina tunnin yhtäjaksoisen istumisen jälkeen, että voisi olla hyvä hetki jaloitella ja käydä vaikkapa keittämässä kahvia. Pieni liikunta auttaa pitämään aivojen verenkierron ja hormonitasapainon kunnossa, jolloin mieliala ja keskittyminen kasvaa.

Jep jep, tällaisia juttuja tuli mieleen muutaman kuukauden etätyö/opiskelukokemuksista.
Jännittävää nähdä miten tämä maailma tulee vielä muuttumaan digitalisaation ja yleistyvät etätyökulttuurin myötä,
sillä työ jota voi tehdä mistä Suomea tahansa, voisi periaatteessa tehdä mistä päin maailmaa tahansa.

Eipä siinä sitten muuta kuin hyvää kesää ja (etä)työn iloa kaikille!
Terv.  Tuomas

Tagipilvi

, ,

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Lähetä kommenttisi