Eveliina Kallunki

Eveliina Kallunki

05 heinäkuuta 2021

Sara vaihtoi alaa onnistuneesti ohjelmointipuolelle – innostuneelle web-kehittäjälle löytyi paikka Sohovalta

Alkukesästä (31.5.2021) Helsingin Sanomien julkaisemassa artikkelissa käsiteltiin ohjelmointialan rekrytoimisen haasteita. Artikkelissa nostettiin esiin ohjelmistoalan kasvusta johtuva yritysten rekrytointihalukkuus sekä samalla vastavalmistuneiden koodarien työllistymisen vaikeus.

Tästä artikkelista kiinnostuneena suuntasin katseeni Sohovan työntekijöihin. Osa meillä työskentelevistä koodareista on saanut mahdollisuuden näyttää osaamistaan meillä koulun harjoittelujen kautta ja jotkut ovat saaneet sitä kautta työpaikan Sohovalta.  

Sote-ala vaihtui koodauksen maailmaan 

Sohovan web-kehittäjä Sara Salmi on vuoden 2020 lopulla valmistunut tieto- ja viestintätekniikan insinööri. Hänellä on takanaan useamman vuoden työura sosiaali- ja terveysalalla, mutta hän päätti vaihtaa alaa. 

“Olen aikaisemmalta ammatiltani lähihoitaja. Työskentelen nykyisin Sohovalla web-kehittäjänä Rovaniemellä. Olen alun perin kotoisin Helsingistä ja Saksan kautta päädyin työskentelemään Tampereelle lähihoitajaksi muutaman vuoden ajaksi. Päätin lähteä opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikkaa RovaniemellLapin AMKiin. Ala kiinnosti, sillä olen ollut kiinnostunut tekniikasta lapsesta saakka,” Sara Salmi kertoo.  

fc087307 b6da 48f7 af22 0ef31d1c945a min

Sara halusi siirtyä työskentelemään erilaisen työnkuvan pariin. Lähihoitajan työssään hän oli paljon tekemisissä ihmisten kanssa, joka on säilynyt myös nykyisessä työssä: “Sohovalla työnkuvaan kuuluu ihmisten lisäksi myös tekniikan kanssa työskentely. Lisäksi työajan muuttuminen on ollut myönteistä. Hoitoalalla tehdään yleisesti 2- ja 3-vuorotyötä ja vapaa-ajan suunnittelu oli haasteellista. Nyt minulla on säännöllinen työaika ja viikonloput ovat vapaita, joten voin tehdä nyt suunnitelmia helpommin pidemmälle ajalle,” hän kuvailee. 

Alan vaihto ei ollut haastavaa 

Saran mukaan alan vaihtaminen ei ollut haastavaa. Hän haki yhteishaussa Rovaniemelle ja sai opiskelupaikan ensiyrittämällä. Opintojen ohella hän teki lähihoitajana töitä keikkaluontoisesti. “Lähipiiri kannusti hakemaan kouluun, sillä ohjelmointialan tulevaisuus näyttää hyvältä.  Sain myös tukea ja kannustusta koulusta tuli opintojen jatkamiseen myös YAMKin puolelle,” Sara kertoo. 

Työllistyminen vastavalmistuneena tieto- ja viestintätekniikan insinöörinä onnistui hienosti Sohovalla suoritetun harjoittelun päätteeksi. “Minulla kävi hyvä tuuri. Suoritin viimeisen harjoittelun Sohovalla ja sain vakituisen paikan. Myös koulukaverit ovat kuuleman mukaan päässeet hyvin kiinni työelämään,” Sara hymyilee. Hän kannustaakin muita alan opiskelijoita tarttumaan kiinni tarjottuihin mahdollisuuksiin opiskeluaikana ja ottamaan rohkeasti yhteyttä työnantajiin“Aina kannattaa yrittää!” 

Kannustusta alan vaihtoa harkitseville 

Jos nykyinen työ ei ole mielekästä, kannattaa vakavasti harkita alan vaihtoa. Muutos voi olla vaikeaa, mutta palkitsevaa.

Jos lähtee opiskelemaan uutta ammattia, kannattaa varata aikaa koululle, ottaa rohkeasti vastaan tarjottuja mahdollisuuksia ja etenkin ohjelmointialalla koodata ahkerasti. Niin saa jo opintojen aikana syntymään hyvän rutiinin koodaamiselle ja siirtyminen työelämään on helpompaa,” Sara tuumaa.  

“Ohjelmointialalla kehittyy jatkuvasti. Uusia pulmia tulee ratkottavaksi ja päivittäin oppii jotain uutta. Minua kiehtoo tämän alan monipuolisuus, projektit ovat aina erilaisia ja alan sisällä on monenlaisia työnkuvia,” Sara kertoo. 

6a25872a cdd7 4927 b37a e5022ad15643 min

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Lähetä kommenttisi