Eveliina Kallunki

Eveliina Kallunki

15 syyskuuta 2021

Nyt nukutaan ekologisissa hamppulakanoissa - perinteikäs materiaali on tullut jäädäkseen

Sohovan Business Personal Trainer -palvelun asiakas Arctic Flora Oy:n Tiina Varrio, muotoilija ja artesaani, tekee kodintekstiilejä kestävästä hamppukankaasta Rovaniemellä. Hän perusti yrityksen rakkaudesta laadukkaaseen käsityöhön.  

Vielä sata vuotta sitten hampusta valmistetut vaatteet, köydet ja purjeet olivat arkipäivää niin meillä Suomessa kuin maailmalla. Sitten jokin muuttui ja muut materiaalit valtasivat tekstiilimarkkinat. Tähän on tulossa nyt muutos, sillä Varrio haluaa tuoda hampun takaisin: “Tutustuin hamppuun kouluaikana ja aloin pian ihmetellä, miksei materiaalia käytetä enemmänkin. Innostuin ja aloin tutkia materiaalia tarkemmin.” 

Hamppu on monipuolinen materiaali  

Varrio tutki opinnäytetyössään ihmisten suhtautumista hamppuun. Ilmeni, että hamppua kohtaan on paljon ennakkoluuloja ja monellon mielikuva karheasta juuttisäkistä. Kuitenkin nykyisin suuret brändit käyttävät hamppua niin kosmetiikassa kuin vaatteissa. 

Hamppu on varsin monipuolinen materiaali. Käyttäjän näkökulmasta hampun ansioihin lukeutuvat kestävyys, hengittävyys ja aika.  

“Hamppulakanat antavat kehon hengittää, ne kestävät käyttöä hyvin ja paranevat ajan kanssa, kun kangas muovautuu pehmeämmäksi,” Varrio luettelee. “Huoltamalla tekstiilejä oikein niiden käyttöikää saadaan pidennettyä. Oikeanlaiseen huoltoon riittää pesulapun ohjeiden seuraaminen,” Varrio jatkaa.

af studio 001 34Kuva: Miika Hämäläinen

Ekologisia ja kestäviä kodintekstiilejä verkkokaupasta 

Hamppua voidaan viljellä viileämmillä vyöhykkeillä. Varrion käyttämä hamppu tulee Romaniasta. 

“Mitä lähemmäs materiaalien tuotanto saadaan valmistajaa, sitä vähemmän syntyy päästöjä mm logistiikan osalta. Esimerkiksi puuvillan viljelyyn käytetään paljon makeaa vettä ja erilaisia torjunta-aineita, joka ei ole hyväksi ympäristölle,” Varrio kertoo. Hamppu ei tarvitse yhä paljon torjunta-aineita, sen sato kasvaa nopeasti ja se on kestävä kasvi. Lisäksi hamppu parantaa maapohjaa kuohkeuttamalla sitä vahvoilla juurilla ja ehkäisee näin eroosiota.”  

Arctic Flora Oy:n valikoimasta löytyy pussilakanoita ja tyynyliinoja, patalappuja, keittiöliinoja, kasvoliinoja sekä monikäyttöinen hampputakki. Kangasta voi myös ostaa metritavarana ja halutessaan tuotteita voidaan kustomoida asiakkaan toiveiden mukaisesti. Varrio valmistaa tuotteet itse Rovaniemellä. 

Tuotteita voi ostaa verkkokaupasta arcticflora.fi. Tuotteita on saatavilla myös muutamilta jälleenmyyjiltä Rovaniemellä.  

Ota Arctic Flora seurantaan somessa. IG: @arcticflora.official ja FB: @ArcticFlora  

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Lähetä kommenttisi